Baas thuisbezorgd.nl roept op tot ingrijpen overheid

Jitse Groen, CEO van Just Eat/takeaway.com en thuisbezorgd.nl, vindt dat het tijd is voor overheden om de arbeidsvoorwaarden van onder andere bezorgers structureel te verbeteren.

De website Quote citeert uit een open brief van Groen in de Financial Times. De aanleiding voor het schrijven van de brief zijn twee recente rechtszaken in Nederland en het Verenigd Koninkrijk, waarin Deliveroo en Uber op de vingers werden getikt. In Spanje zijn vergelijkbare ontwikkelingen gaande. Deze bedrijven laten bezorgers als zelfstandigen werken, maar de rechters oordeelden dat zij als werknemers moeten worden behandeld. Groen is het daarmee eens en schrijft over de ‘ergste arbeidsomstandigheden in honderd jaar’:

De ‘gig economy’ gaat ten koste van de samenleving en de werkenden zelf. Er worden geen belastingen en premies betaald. Koeriers zijn niet goed verzekerd. Vooral dat laatste is zorgwekkend, omdat koerier zijn meer risico met zich meebrengt dan een bureaubaan hebben. De pandemie heeft de situatie alleen maar gevaarlijker gemaakt.

Samenwerking thuisbezorgd.nl en Pathé
Thuisbezorgd.nl levert popcorn aan huis

In dienst

Groen stelt dat zijn bedrijf de medewerkers altijd een dienstverband aanbiedt, zelf of via agentschappen.

Na de fusie van vorig jaar met Just Eat zijn we begonnen dit model ook in andere Europese landen te introduceren, waaronder het VK, Frankrijk en Spanje. Hoe kunnen wij tienduizenden mensen in dienst nemen als dit blijkbaar onmogelijk is voor anderen in exact dezelfde branche?

Banen zijn banen

De topman vraagt om overheidsingrijpen naar het voorbeeld van Spanje, waar arbeidscontracten al zijn verplicht.

Beleidsmakers moeten begrijpen dat, hoewel sommige dingen er online misschien een beetje anders uitzien, er weinig verschillen zijn met de offline wereld. We hebben de duidelijkheid nodig dat platformbanen altijd zijn geweest wat ze zijn: banen. In de meeste landen is het slechts een kwestie van het handhaven van de al bestaande wetten.