Deliveroo paait koeriers bij beursgang in Londen

Deliveroo heeft vorige week een beursgang aangekondigd en verwacht daarmee 7 miljard dollar op te halen. Als charme-offensief wil het bedrijf 50 miljoen Britse ponden vrijmaken voor een corona-herstelfonds.

Klanten en medewerkers zouden geld en aandelen krijgen, schrijft Yahoo Finance. Het herstelfonds zou verspreid over de komende vijf jaar 50 miljoen pond uitkeren aan noodlijdende restaurants, maaltijden betalen voor kwetsbare mensen en bezorgers helpen om elektrische scooters te kopen. Oprichter Will Shu houdt naar schatting 500 miljoen pond over aan de beursgang.

Publiciteitsstunt

De vakbond Independent Workers’ Union of Great Britain stelt dat deze rijkdom over de ruggen van de koeriers is verdiend. De medewerkers zijn overwerkt en onderbetaald volgens de bond. Voorzitter Alex Marshall noemt het herstelfonds een publiciteitsstunt om de aandacht af te leiden van de slechte arbeidsomstandigheden. Met werkweken van 70 uur zouden ze minder dan het minimumloon verdienen.

Deliveroo snijdt ongenadig hard in de kosten, alleen maar om de winsten voor de mensen aan de top te maximaliseren, die nu miljoenen opstrijken met deze beursgang.

Fietskoerier aan het werk. Foto van Deliveroo

Deliveroo ontkent de beschuldigingen en zegt dat de meeste bezorgers meer dan het minimumloon verdienen. Volgens de onderneming zou de wet moeten veranderen om de koeriers meer te betalen zonder dat ze hun status als zelfstandige verliezen. Op de site staat het document Statement Modern Slavery, waarin ze zich uitspreken voor het welzijn van hun medewerkers.

Diensten draaien

Deliveroo heeft de laatste vier jaar in totaal een verlies geleden van 875 miljoen pond, omdat groei van het bedrijf belangrijker was dan winst maken.

Oprichter Will Shu van Deliveroo

Will Shu werkte als zakenbankier bij Morgan Stanley voordat hij Deliveroo in 2013 samen met Greg Orlowski oprichtte in Londen. Shu was de eerste bezorger van Deliveroo en vertelde in 2017 in een interview dat hij nog regelmatig diensten draaide om meer begrip te hebben voor de ervaringen van klanten en medewerkers.

Update

The Guardian schrijft dat de koeriers in totaal 16 miljoen pond krijgen in alle twaalf landen waar Deliveroo actief is. Driekwart van de medewerkers ontvangt niets, het geld gaat alleen naar medewerkers die langer dan een jaar voor Deliveroo werken en meer dan 2.000 bezorgingen hebben gedaan. Het minimumbedrag is 200 pond, het maximum 10.000 pond en het gemiddelde 400 pond. Meer dan de helft van de ontvangers werkt in het Verenigd Koninkrijk. Shu bedankt zijn medewerkers voor de lange samenwerking:

Ze hebben geweldig eten en een fantastische ervaring aan onze klanten bezorgd. Ze waren cruciaal voor onze groei en zullen dat blijven.

Omdat de bezorgers niet officieel in dienst zijn, komen ze volgens Deliveroo niet in aanmerking voor personeelsaandelen. Klanten mogen wel inschrijven op de beursgang.