DHL presenteert nieuwe bakfiets

Koeriersbedrijf DHL heeft in samenwerking met fietsproducent Cargo Cycling een nieuwe bakfiets met aanhanger ontwikkeld, de Chariot, genoemd naar de Romeinse strijdwagen.

De Chariot wordt in de eerste fase ingezet in zes steden en is gisteren als eerste gebruikt in Amsterdam. DHL fietskoeriers in Groningen en Utrecht werkten afgelopen maanden intensief samen met de ontwerpers van Cargo Cycling bij het ontwikkelen van hun ultieme bak voor klein formaat goederen, zoals pakketten. De koeriers leverden zelf de eerste schetsen van de bak op basis waarvan dit specifieke model ontworpen is, vertelt Luuk Nijland van Cargo Cycling.

De fiets is op 21 punten echt ontwikkeld om de fietskoerier optimaal zijn werk te kunnen laten doen. We denken dat de Chariot met zijn robuustheid en kwaliteit echt het verschil kan maken in de last-mile bezorging.

Cargo Cycling en DHL ontwikkelden samen de Chariot

Technische beschrijving

De Chariot heeft een draaicirkel is 4,7 meter waardoor de koerier moeiteloos kan keren op straat. Ook heeft de fietskoerier rondom vrij zicht om contact te houden met andere weggebruikers. De bak zit achter de koerier en heeft een inhoud van 1500 liter; ter vergelijking. De bak, voorzien van led-verlichting, heeft vakken die zelf in te delen zijn voor optimale belading en is toegankelijk via twee verstevigde zijdeuren, met nog een aparte lade voor kleine pakketjes. De bak is voorzien van dubbele elektrische sloten. De fiets is voorzien van een extra sterk en verlaagd stalen frame en heeft een krachtige trapondersteuning die een extra zetje geeft bij het wegrijden. Daarnaast heeft de Chariot loopstandondersteuning zodat de fietskoerier in voetgangersgebied eenvoudig met de fiets aan de hand kan lopen.