Duitse startup onderhoudt bakfietsvloten

In Berlijn kunnen bedrijven binnenkort het onderhoud van hun bakfietsen uitbesteden aan mintwork. Deze startup ontwikkelt een app waarmee klanten het gewenste onderhoud doorgeven en komt vervolgens langs om het werk uit te voeren.

Mintwork richt zich op beheerders van bakfietsvloten, onderhoudsmonteurs en fabrikanten. Benjamin Georg is de fietsexpert en licht de plannen toe op cargobike.jetzt.

De aftersales kampt met een kip-eiprobleem: zakelijke bakfietsen maken een enorme groei door, maar er zijn te weinig gespecialiseerde onderhoudsmonteurs. En zonder een betrouwbaar onderhoudsaanbod twijfelen bedrijven over de aanschaf van grotere bakfietsvloten.

Afbeelding van cargobike.jetzt

Specifieke onderdelen

Mintwork maakt ook het fietsonderhoud beter, volgens Georg.

De meeste bakfietsproducenten zijn kleinere bedrijven die zijn aangewezen op standaard fietsonderdelen, maar die zijn minder geschikt voor de zware belasting van zakelijke bakfietsen en leiden tot meer onderhoud en reparaties. Gelukkig komen er steeds meer specialistische bakfietsonderdelen op de markt, van banden en remmen tot en met elektrische motoren.

Europese speler

Als externe aftersales partner wil mintwork het onderhoudswerk van verschillende producenten bundelen.

Daardoor wordt het voor lokale onderhoudsmonteurs lucratief vanaf tien tot twintig fietsen om bij klanten langs te gaan. Door de app krijgen we bovendien voor het eerst in onze branche prestatiegegevens: wat werkt goed en waar kunnen we verbeteren? De luchtvaartindustrie is hierin ons voorbeeld.

Het bedrijf begint in Duitsland en heeft ambities om in de hele Europese Unie actief te worden.

Mintwork presenteert zich op 3 maart toe in een online workshop.