Game helpt fietskoerier veiliger rijden

Tien grote maaltijdbezorgers ontwikkelen samen een game om koeriers meer te leren over verkeersveiligheid. Nu hebben fietskoeriers zes keer meer kans op een ongeluk dan andere weggebruikers.

De game is een initiatief van belangenorganisatie NLVVM, Veilig Verkeer Nederland en verzekeraar de Vereende. Tom Filippini, interim voorzitter van NLVVM, zegt op Trouw.nl dat de game over drie maanden gelanceerd wordt voor tienduizend bezorgers.

In de game ben je een maaltijdbezorger die in allerlei verkeerssituaties terechtkomt. Door de game te spelen leert een bezorger over verkeers- en gedragsregels.

Fatale fouten

Maaltijdbezorgers zijn vaak jong en dat is de belangrijkste oorzaak van ongevallen, zegt Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland.

Jongeren nemen meer risico’s in het verkeer. Ze maken het bandje van hun helm niet altijd vast, vinden het leuk om snelheid te maken of de rotonde verkeerd te nemen. Veel van deze zaken zijn te relateren aan de leeftijd. Daar komt bij dat jongeren nog niet volledig in staat zijn om snelheid in te schatten. Dat kan leiden tot foute en soms fatale beslissingen.

Uurloon helpt

Stomphorst stelt dat de vorm van beloning een belangrijke bijdrage kan leveren aan veiliger gedrag.

Als je betaald krijgt per bestelling, loont het om heel snel te zijn. En dan maak je als bezorger eerder de keuze om toch nog even door oranje te fietsen, of harder te gaan dan de maximale snelheid. Zo’n financiële prikkel, daar kunnen onze verkeerslessen niet tegenop.