Koeriers Deliveroo eisen contract bij rechter

Vakbond FNV voert vandaag namens 283 fietskoeriers van Deliveroo een rechtszaak om een arbeidscontract af te dwingen. De koeriers werken tot nu toe als zelfstandige, maar volgens een eerdere uitspraak van de rechter mag dat niet.

Maaltijdbezorger Jasper Benchara-Braxton (23) vertelt in Trouw dat hij zich een werknemer van Deliveroo voelt:

Deliveroo bepaalt wat ik verdien en als ik werk draag ik een jas en een tas met hun logo. Ik wil meer zekerheid, vakantiedagen, doorbetaald krijgen als ik ziek ben en als ik weer eens 25 minuten moet wachten bij een restaurant tot de bestelling klaar is.

Zzp'er of werknemer?
Fietskoerier Deliveroo

Geen uitsluiting

Volgens Deliveroo zijn de koeriers juist op zoek naar de flexibiliteit om te werken wanneer ze willen. Platformexpert Martijn Arets bevestigt dat voordeel.

De flexibiliteit van de huidige arbeidsvorm biedt riders best wat voordelen. Iedere bezorger kan via de app op ieder moment inloggen en een bezorgklus aannemen. En niemand wordt uitgesloten.

De laatste keer dat FNV en Deliveroo elkaar voor de rechter troffen, kreeg de vakbond gelijk. Arets vraagt zich af voor wie deze uitspraak gunstig is:

Straks bestaat Deliveroo voor een deel uit freelancers en voor een deel uit bezorgers die in dienst zijn. Binnen het huidige bedrijfsmodel is het maken van zo’n aanpassing heel lastig. De kans is groot dat er door de kosten voor het aannemen van werknemers minder mensen kunnen werken. En dan is het de vraag wie er nog klussen krijgt.