Koeriers starten eigen bedrijf uit onvrede met Deliveroo

In de Franse stad Straatsburg hebben vijf fietskoeriers samen het bedrijf Kooglof opgericht. Hun doelen zijn om de lokale handel te bevorderen en om de arbeidsvoorwaarden voor fietskoeriers te verbeteren.

Marine Stieber werkte twee jaar voor Deliveroo tot het haar ging tegenstaan, vertelt ze in Rue 89 Strasbourg:

In de zomer van 2019 ging het minimumtarief per rit omlaag van 4,20 euro naar 2,60 euro. Volgens nieuwe regelgeving hoefde het aantal bezorgers niet meer beperkt te worden. Mijn bruto tarief nam hierdoor af van 20 naar 10 euro.

Haar collega Florian Gentelet was ook niet tevreden:

Ik wilde weg bij Deliveroo, dat werkt met een vage beloningsstructuur zonder enige verzekering of sociale bescherming.

Lokaal

Team van Kooglof

Het collectief Kooglof van de koeriers wil niet concurreren met de lage prijzen van Deliveroo, zeggen Stieber en Gentelet:

Wij onderscheiden ons met kwaliteit, met bezorgers die van hun werk houden en fatsoenlijk worden betaald. Ons doel is het bevorderen van de lokale economie en we bezorgen dus niet voor multinationals als McDonald’s.

Kooglof is begonnen met zes restaurants als opdrachtgever en wil iedere drie dagen een nieuwe toevoegen.

Gedeelde software

De Straatsburgse fietskoeriers rekenden aanvankelijk op een noodzakelijke investering van 50.000 euro om hun bedrijf op te starten, maar dat viel mee. Ze maken nu gebruik van het platform CoopCycle, een internationale federatie van fietsbezorgers.