Maaltijdbezorging grote winnaar van coronacrisis

In 2020 groeide de totale deliverymarkt voor boodschappen en maaltijden met 43,1%. Inmiddels zijn de deliveryspelers samen goed voor bijna 10% van de totaal uitgaven aan eten en drinken, meldt het FoodService Instituut Nederland (FSIN).

Samenwerking thuisbezorgd.nl en Pathé

De bezorging van maaltijden door foodservice groeide naar schatting van het FSIN met maar liefst 37% naar ruim €2,7 miljard in 2020. Zonder corona zou de omzetgroei van maaltijdbezorging in 2020 naar schatting rond de 14% zijn geweest. In 2020 was maaltijdbezorging vanwege de coronacrisis goed voor bijna 23% van de totaalmarkt voor buitenshuis eten en drinken. Het is niet bekendgemaakt wat het aandeel van fietsbezorging is.

Gemak van bezorgen

Inga Blokker, directeur van FSIN, zegt dat corona als aanjager van de vraag heeft gewerkt.

Delivery was al langer een groeiende trend, maar heeft dit jaar een vogelvlucht gekregen. Mensen die normaal nooit bestellen, hebben noodgedwongen kennisgemaakt met het gemak van thuis warme maaltijden en boodschappen laten bezorgen.

Niet alleen kozen meer consumenten voor bezorgen, ook nam de bestelfrequentie per klant toe. Consumenten bestellen niet alleen meer op zondagavond een maaltijd, maar ook vaker op doordeweekse dagen, vooral door jongere generaties.

Seinen op groen

De groei die nu versneld is ingezet, verdwijnt niet zomaar als de coronamaatregelen voorbij zijn volgens Bakker.

Ook mensen die eerder nooit eten of boodschappen bestellen, zullen dat na corona zo nu en dan blijven doen. Bovendien is er een grote groep jonge mensen die regelmatig geen zin heeft om te koken, waarvan we in ons consumentenonderzoek zien dat maaltijdbezorging voor hen op zo’n moment de meest natuurlijke optie is op zo’n moment. Méér dan een kant-en-klaarmaaltijd van de supermarkt, bijvoorbeeld. Dat belooft ook voor de toekomst groei voor de bezorgmarkt. Hoewel de deliveryomzet in 2021 zeker niet zo’n vlucht zal maken als in 2020, staan voor wat fooddelivery betreft de seinen voor toekomstige groei op groen.