Spookkeukens komen in trek dankzij maaltijdbezorgers

De nieuwste trend in de horeca is de opkomst van spookkeukens. Gasten kunnen deze gelegenheden niet bezoeken, maar wel hier maaltijden bestellen. Deze commerciële keukens leveren alles via apps en bezorgdiensten.

De trend is ontstaan in de Verenigde Staten en overgewaaid naar Nederland, schrijft ANP/Horecava. Door de groei tijdens de coronatijd hebben ondernemers onder andere falafel-bezorgrestaurant Falafellow in Amsterdam en in Den Haag en Westland virtuele keukens geopend.

Rand van de stad

Platformexpert Martijn Arets zegt dat de drempel om online te bestellen is verlaagd:

Als mensen steeds meer online bestellen, in hoeverre heb je dan nog een restaurant nodig in het centrum waar gasten ook bediend worden? Je ziet dat ook bij online retailers. Online winkels hebben grote panden aan de rand van de stad, niet voor bezoekers maar juist heel efficiënt ingericht op de online verkoop. Zo krijg je ook steeds meer virtuele restaurants met heel efficiënt ingerichte keukens.

Door lagere huren en minder inrichtingskosten is dit model interessant voor restauranteigenaars. Naarmate ze hun schaal kunnen vergroten, zal ook de kwaliteit van het eten structureel verbeteren. Arets:

Deze partijen bieden veel professioneler maaltijden aan. De vraag is of ze andere restaurants zullen vervangen, of dat ze het aanbod juist verbreden.