SunRider rijdt op zonne-energie

Het bedrijf Need the Globe heeft deze maand de SunRider op de markt gebracht. Deze elektrische bakfiets wordt opgeladen met energie die wordt opgewekt met zonnepanelen op de bak. De bak heeft 1 kubieke meter volume en is geschikt voor een Europallet.

Het laadvermogen bedraagt 150 kilo. De combinatie van een 250 Watt elektromotor en een uitwisselbare 1.6 kWh accu maakt de SunRider ook met zware belading goed hanteerbaar volgens Need the Globe. De zonnepanelen maken de SunRider nog duurzamer dan andere elektrische fietsen, stellen Chris van Houdt en Chris Kramer.

De SunRider maakt in alle opzichten werk van een fossielvrije economie. Een conventionele cargo e-bike is weliswaar lokaal emissievrij, maar maakt doorgaans gebruik van energie die afkomstig is van het elektriciteitsnet. Omdat veel elektriciteit nog steeds wordt opgewekt met fossiele brandstoffen dragen zelfs cargo e-bikes bij aan de CO2-uitstoot. Doordat de SunRider onderweg zonne-energie ‘tankt’, reduceert hij die uitstoot met tenminste 50%. Vergeleken met de uitstoot van een voertuig met dieselmotor bedraagt de winst zelfs 95%.

Schone energie

Need The Globe is aangesloten bij de Alliance for Solar Mobility en werkt in de ontwikkeling van de SunRider samen met TNO, TU Delft, Mobility Design Lab en UNStudio. Met de lancering van de SunRider wil het bedrijf het gebruik van schone energie voor voertuigen versnellen.