Amerikaanse marktleider DoorDash gaat naar de beurs

De Amerikaanse marktleider in maaltijdbezorging DoorDash wil geld ophalen met een beursgang in New York. Met een miljoen bezorgers leed het bedrijf in de eerste negen maanden van dit jaar een verlies van 149 miljoen dollar. Dat was vorig jaar nog 533 miljoen dollar. De omzet groeide spectaculair van 587 miljoen naar 1,9 miljard dollar.

DoorDash is met een marktaandeel van 49% het grootste Amerikaanse maaltijdbezorgbedrijf, gevolgd door Uber (22%) en Grubhub (20%).

Onderbetaald

DoorDash is het nieuwste bedrijf uit de platformeconomie, ook bekend als gig-economie, dat investeerders zoekt op de beurs, schrijft CNBC. Het businessmodel van deze bedrijven ligt onder vuur vanwege slechte arbeidsvoorwaarden voor de medewerkers. De bezorgers verdienen weinig voor veel uren werk, terwijl ze niet voor WW en betaalde vakantiedagen in aanmerking komen. Verschillende Amerikaanse staten overwegen nieuwe wetgeving om het personeel beter te beschermen. DoorDash ziet het zelf ook als een groot risico voor bedrijfssucces dat ‘het moeilijk is om kosteneffectief mensen aan te trekken en behouden’.