Bezorgers Deliveroo zijn geen zzp’ers

Bezorgers van Deliveroo hebben weliswaar enige vrijheid om hun eigen werktijden te bepalen, maar alle overige werkomstandigheden wijzen op een dienstverband. Dat heeft de rechtbank bepaald in een hoger beroep van Deliveroo tegen een eerdere uitspraak in de zaak die was aangespannen door vakbond FNV.

Journalist Rens Lieman licht op zijn website het vonnis toe. Het vonnis van de rechtbank is hier te vinden.

De rechtbank wijst volgens Lieman op de hoogte van de verdiensten en de wijze van uitbetalen, die lijken op het betalen van loon aan een werknemer. Ook de verzekering tegen ongevallen en inkomstenderving wijst op een dienstverband.

Concluderend schrijft het hof te hebben overwogen dat het met verdiensten van elf tot dertien euro per uur voor Deliveroo-bezorgers “niet goed mogelijk is adequate voorzieningen te treffen voor geval van arbeidsongeschiktheid en werkloosheid”. Bezorgers die vaak voor Deliveroo werken “hebben dus een grotere behoefte dat de overeenkomst wordt gekwalificeerd als arbeidsovereenkomst, aangezien het arbeidsrecht hen die voorzieningen wel toekent.”

Heldere uitspraak

Zakaria Boufangacha, bestuurslid FNV, is blij met de uitspraak:

Laten we nu ophouden met deze schijnvertoning van Deliveroo. De maaltijdbezorgers waren tot 2018 in dienst van Deliveroo, maar het bedrijf stopte daar toen mee. Wie nog voor Deliveroo wilde werken moest zzp’er worden. De uitspraak is zo helder als maar kan en bevestigt de eerdere uitspraak.

Opeisen arbeidsovereenkomst

Door de uitspraak van de rechter kunnen de maaltijdbezorgers een arbeidsovereenkomst bij Deliveroo opeisen. Boufangacha:

Maaltijdbezorgers kunnen zich bij ons melden. Met een arbeidsovereenkomst hebben de maaltijdbezorgers recht op het cao-loon, doorbetaling bij ziekte en wordt ook de tijd dat ze bij een restaurant moeten wachten doorbetaald.

Deliveroo heeft nog niet gereageerd.