‘Welkom in Bogotá. Fietshoofdstad van de dood.’

Colombia_vlagOnderweg heb ik af en toe te maken met asociaal gedrag van andere weggebruikers. Afsnijden, geen voorrang krijgen en roodrijders; als fietskoerier maak je het allemaal mee. In Colombia is het nog veel gevaarlijker en daarom kunnen fietsers daar een cursus volgen om zichzelf te beschermen.

Beugelslot en wapenstok

Een recent ongeval waarbij een fietser over de vangrail van een brug in de hoofdstad Bogotá werd gereden en 4,5 meter naar benden viel, leidde tot veel protest. Tijdens de corona-pandemie is het aantal fietsers sterk gegroeid, maar ook de misdaad. Fietsendiefstal en gewelddadige verkeersincidenten zijn aan de orde van de dag. Fietsmonteur Andy Villalba was het helemaal zat. Daarom is hij een cursus zelfverdediging voor fietsers gestart, vertelt hij tegen The Guardian.

Het beste is om een fysieke confrontatie te voorkomen, maar als dat niet kan is een beugelslot je beste vriend. Houd het slot in de ene hand en gebruik het frame van je fiets als schild.

Andere adviezen zijn om contact met andere fietsers te houden, stille fietspaden te mijden in het donker en de logo’s van dure fietsen af te plakken. Sommige fietsers gaan nog verder om zichzelf te beschermen en rijden rond met honkbalknuppels en uitschuifbare wapenstokken.

Recht op de weg

Twee Colombiaanse bezorgers doen hun verhaal over wat ze onderweg meemaken. Abdon Bermúdez werkt als fietskoerier in Bogotá:

Ik zie voortdurend dat automobilisten geen respect hebben voor fietsers; het interesseert ze niet dat wij even veel recht hebben om op de weg te rijden als zij.

Sandy Millares heeft een fietskoerierbedrijf in Bogotá en rijdt dagelijks tientallen kilometers door de stad. Ze heeft regelmatig last van agressie:

Ik hou van mijn werk en weet dat het gevaarlijk is. Ik hou ook van mijn stad, maar ik mijd bepaalde wijken en routes, als fietser en als vrouw.